2009 Els jocs de la fam, de Suzanne Collins


Els ingredients d'Els jocs de la fam li permeten arribar no només a joves sinó a un públic ampli i variat. Treballa un tema que desvetlla l'interès morbós de qualsevol lector, i ho fa amb gran domini del ritme, el llenguatge i la psicologia dels personatges.


2008 Compte amb la granota, de William Bee


És un esclat de color, d'alegria i de sorpreses que comencen amb la portada i que continuen pàgina a pàgina. 
Aquest és un àlbum molt divertit, ple d'energia i d'humor, que fa petar de riure. Ideal per a una lectura en veu alta on les il·lustracions són el vehicle perfecte per a la història. Un àlbum complet i rodó. 
Font: Faristol

2008 El llibre del cementiri, de Neil Gaiman



"Amb una cullerada d'esgarrifament, un pessic d'humor i la inventiva de Neil Gaiman, capaç com sempre de teixir històries que tenen la distinció de ser originals i innovadores sense perdre les seves arrels clàssiques, ens trobem amb un llibre que va més enllà del gènere juvenil. Una delícia en tots els sentits."

2007 La invenció de l'Hugo Cabret, de Brian Selznick



"És sobretot una història que atrapa des de les primeres pàgines en que et sents empés per la fugida del protagonista, i l'acompanyes des de l'inici de la seva mirada. I és també un homenatge al cinema mut."

Font: Bloc Les bèsties lectores

2006 Tobi Lolness, de Timothée de Fombelle

 

"Tobi Lolness és un gran descobriment, amb els ingredients necessaris per esdevenir un referent de la novel·la d'aventures. L'estil de Fombelle és precís, àgil, i a estones poètic. El contingut és profund amb un rerefons, a vegades massa evident, de denúncia medio-ambiental i política..."




Atenció: la segona part de Tobi Lolness és Els ulls de l'Elisha

2006 Flotante, de David Wiesner

Wiesner usa una gran varietat d'angles de visió i recursos per a enquadrar, per tal de captivar els lectors en el fascinant art de captar imatges. La manca de paraules fa volar la imaginació, i el llibre proporciona incomptables oportunitats per a realitzar activitats complementàries per a nens de totes les edats.



2006 Emigrantes, de Shaun Tan

Aquesta elogiada obra, plena de força, en la qual només s'utilitzen imatges, interpreta gràficament la gamma d'emocions que pot viure un immigrant. 

2005 Carta al rei, de Tonke Dagt

És la segona novel·la de l’escriptora i ha estat considerat el millor llibre juvenil holandès dels darrers cinquanta anys.

2004 Memòries d'Idhun, de Laura Gallego

Fades, mags, dracs i unicorns, una combinació que és sinònim d'èxit. Però hi ha molt més: una mitologia pròpia, commovedors fragments èpics, sugestives descripcions...
Laura Gallego començà a escriure Memòries d'Idhun als 15 anys. 

2001 El meu pare va ser rei, de T. Robberecht i P. Goossens

Fixeu-vos en el joc de mides i distàncies que s'estableix entre el pare i el fill i del mirall que el conte fa de les preocupacions i els sentiments. Per a infants a partir de 4 anys.

2000 Ulldevellut, de Josep-Francesc Delgado

Andreu Sotorra, un dels crítics que més ha escrit sobre literatura per a joves, va dir que la novel·la Ulldevellut havia aconseguit entrar a formar part de la dotzena de novel·les que haurien de ser bàsiques per entendre la cultura d’un segle a través de la literatura.

1998 Sopa de carbassa, de Helen Cooper


L'escriptura, amb una gran qualitat lírica, i les il·lustracions fan d'aquest llibre un excel·lent company de lectura. 

1998 La composición, d'Antonio Skármeta

Demostra amb èxit que fins i tot temes polítics considerats tabús poden incorporar-se de forma convincent a la literatura infantil.

1997 Los zapatos de Murano, de Miguel Fernández-Pacheco

Obra de gran qualitat literària i cuidada edició, interessant i atractiva, que aconsegueix fer-se un forat en la història de la literatura juvenil espanyola del s.XX.

1997 Harry Potter i la pedra filosofal, de J.K. Rowling

Els primers capítols de cada llibre són colpidors, de manera que engrapen el lector de ple. Després, un ritme intens, que l’autora trenca sovint amb sorpreses constants. L’autora sap enriquir amb enginy, cada vegada més, l’univers Potter, amb elements, personatges i llocs nous. 

1995 Llums del nord, de Philip Pullman

La primera novel·la de la trilogia "La matèria obscura", que podria classificar-se com una de les sèries més singulars de tots els temps.

1994 Endevina com t'estimo, de Sam McBratney

Els dibuixos sensibles i el text consolador porten al lector al llarg del llibre a un ritme tranquil, amb un aire semblant a un cançó de bressol. 
Font: 1001 libros infantiles...

1993 Stelalluna, de Janell Cannon


Les il·lustracions són sorprenentment belles i detallades i faran replantejar-se idees preconcebudes sobre aquests animals. 

1993 El higo más dulce, de Chris van Allsburg

La intriga i la intensitat creixent ens condueix a un final totalment sorprenent. Ideal per treballar amb la imaginació. 

Font: Dins del mirall

1993 En Flon Flon i la Museta, d'Elzbieta

La tristesa i la bellesa conflueixen amb gran mestratge a través del text i, sobretot, a través de les imatges d'aquesta especial història. 

1992 Maisy, de Lucy Cousins

Maisy és un dels personatges de llibre il·lustrat més populars del món. Introdueix conceptes bàsics com colors, números i contraris.

1992 Què farem, què direm?, de Pep Coll

Aquest llibre va tenir una enorme parròquia de lectors.
Les obres de Pep Coll mostren una sensibilitat especial per explicar algunes llegendes i rondalles d'aquestes comarques pirinenques.

1991 El pequeño rey de las flores, de Kveta Pacovská


L'autora volca el seu interès en el valor estètic dels seus àlbums experimentals, més que ens els aspectes narratius, d'aquí que difícilment cuallin si es deixen en mans del nen sense "presentar-los". I, pel contrari, desperten entusiasmes si connecten amb les seves propostes.

1989 La talpeta que volia saber qui li havia fet allò en el cap, de W. Erlbruch i W. Holzwarth


Ideal per convidar un cercle d’amics per riure (a partir de 3 anys)
Un inici directe i contundent. Un desenvolupament al llarg del qual es va repetint una mateixa acció i va creant expectativa. Un desenllaç final sorprenent.

1989 Anem a caçar un ós, de Michael Rosen


Un ritme ideal per iniciar-se en la lectura.
Està basat en una cançó infantil anglesa. El seu atractiu llenguatge i el seu ritme fan que aquest llibre sigui especial.

1989 L'Elmer, de David McKee


L’Elmer és un dels personatges per a infants que més els capta l’atenció. La seva personalitat i els seus colors  el converteixen en el primer heroi de qui el nen es pot agafar de la mà per avançar cap a empreses literàries una mica més compromeses i  agosarades.


1989 L'autèntica història dels tres porquets, de Joan Scieszka


Innovadora versió del conte clàssic amb il·lustracions originals i extravagants

1989 Edu, el petit llop, de Grégoire Solotareff


Amb els seus atrevits i lluminosos colors i sorprenents i lúdiques imatges va ser un èxit només publicar-se.

1988 Matilda, de Roald Dahl

Una trama dinàmica i fluctuant, que llisca amb humor entre la casa i l'escola, la realitat i la fantasia, fa que aquest sigui un llibre ideal per a ser llegit en veu alta.

1987 La bruixa Brunilda, de V. Thomas i K. Paul

Brunilda trenca amb la idea típica de la bruixa vestida de negre amb el gat negre. L'humor, i gran part de l'èxit de la sèrie, es deu a les delicades il·lustracions.

1986 Bon profit!, de Miquel Martí i Pol


Aquest és un llibre doble, per un cantó es pot llegir Bon profit! i si gires el llibre al revés, pots llegir el lli. bre Per molts anys! 
Miquel Martí i Pol és un dels poetes més importants que ha tingut el nostre país. 

1986 En Crosses, de Peter Härtling

Peter Härtling presenta descaradament, amb tendresa i immensa sensibilitat els conflictes personals i socials que tradicionalment havien estat vetats en la literatura infantil i juvenil perquè es consideraven massa forts per la personalitat encara inestable dels joves lectors.


1986 El carter joliu, d'Allan i Janet Ahlberg

La fixació pel detall tan característica de la parella Ahlberg fa que el llibre mai deixi de sorprendre i agradar. 

1985 Pedra de tartera, de Maria Barbal

"No tothom aconsegueix en la seva primera obra”, diu l’escriptor Pep Albanell, “un text tan rodó, tan ajustat, amb un interès humà tan intens i entranyable que la converteix –no dubtem a dir-ho- en una petita obra mestra”.

1985 Nana Bunilda, d'Agustí Asensio i Mercè i Company



La Nana Bunilda menja malsons és sens dubte una d’aquelles històries que no s’obliden, escrita amb el cor i la bona lletra de Mercè Company, de qui coneixem una infinitat de contes, i il•lustrada també amb molta destresa per Agustí Asensio.

1983 Les tres bessones, de Roser Capdevila


Roser Capdevila va crear  les tres bessones basant-se en les seves tres filles. Són curioses, intel·ligents i autònomes i trenquen amb els  estereotips femenins. 

1983 Les bruixes, de Roald Dahl

Dahl és un gran narrador que sap com unir la quotidianitat amb la fantasia o l'absurd amb gran naturalitat. Té una enorme habilitat per jugar de manera intel·ligent i divertida amb el llenguatge. 

1982 Munia, d'Asun Balzola

Els llibres de la Munia tenen poesia i encant i tracten amb encert de les relacions pares-fills i de la manera com es va produint el reconeixement dels propis per part del nen.

1982 El gran amic gegant, de Roald Dahl


Aquest llibre, escrit pel  meravellós Roald Dahl, està considerat un dels exemples més característics de la literatura de l’absurd.